Çevre ve Şehircilik Bakanlığı basın açıklaması

16 Aralık 2015 Çarşamba günü bazı basın yayın organlarında yayınlanan “Avrupa’nın En Kirli Havası Türkiye’de” alt başlıklı haberde, NASA’nın dünya genelinde 195 ülkenin yer aldığı hava kirliliği haritasını yayınladığı bildirilmektedir.

Son 10 yılın verileriyle hazırlanan haritada Avrupa’da hava kirliliği en yoğun yerin Türkiye olduğu ve kirlilik haritasına göre Türkiye’de Tekirdağ ve Erzincan illerinin en kirli havaya Artvin’in ise en temiz havaya sahip olduğu değerlendirmesi haberleştirilmiştir.

Ancak söz konusu habere esas dokümanlar incelendiğinde;
1.NASA’nın dünya genelinde 195 kentin yer aldığı hava kirliliği haritalama çalışmasında Ülkemizde sadece İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere üç ilde azot dioksit ( NO2 )  parametresi değerlendirilmiştir. İstanbul ve Ankara illerinde bu parametre ölçülüyor iken Gaziantep ilinde bu parametrenin izlenmesi henüz gerçekleştirilmemektedir. İstanbul ve Ankara’da ölçülen azotoksit emisyonları ise yıllar içerisinde sınır değerlerin altında seyretmektedir. Söz konusu haberde belirtilen Tekirdağ ve Erzincan’ın en kirli iller olduğu değerlendirmesi NASA’ya ait bir değerlendirme değildir.

2. Haberde kullanılan harita ve hava kalitesi indeksi Air Pollution In World: Real-time Air Quality Index Visual Map (http://aqicn.org//here/) web sitesinden alınmış olup,  bu sitenin 2007 yılında başlayan bir sosyal girişim projesinin ürünü olduğu ve projenin çekirdek kadrosunun Pekin’den olduğu sitenin iletişim bölümünde açık bir şekilde belirtilmektedir.

Sonuç olarak; Yukarıda yer alan bilgilendirmeden de görüleceği üzere haber, farklı kaynaklardan elde edilen bilgileri tek kaynağa aitmiş gibi göstermiştir.

Ülkemizde kurulu tüm hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen hava kalitesi ölçüm verileri eş zamanlı olarak www.havaizleme.gov.tr web sitesinde halkın erişimine sunulmaktadır. Hava kalitesi verileri takip edildiğinde görülecektir ki özellikle kış aylarında bazı zamanlarda bazı illerde sorunlar yaşanıyor olmasına rağmen hava kirliliği sorunu insan sağlığını tehdit edecek boyutta değildir.

Ayrıca bilinmelidir ki, hava kalitesi indeksinin anlık olarak halkın kullanımına sunulabilmesi amacıyla web sitesinde veri doğrulama çalışması henüz gerçekleştirilmemiş ölçüm verileri kullanılmaktadır ve bu durum zaman zaman bazı çevrelerce art niyetli olarak kullanılmakta ve halkımız yanlış yönlendirilmektedir. Halkımız bu tarz spekülatif haberlere itibar etmemeli, doğru bilgiye ulaşmak için www.havaizleme.gov.tr web sitesini takip etmeye devam etmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Previous Mardan Otel ihalenin feshi davası reddedildi
Sonraki Ankara elektrik kesintisi 18 Aralık 2015

Güncel Haberler

Ankara Çankaya elektrik kesintisi 24 Mayıs 2015

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’den yapılan açıklamaya göre 24 Mayıs 2015 tarihinde Çankaya ilçesinde elektrik kesintisi uygulanacak. Kesintiden etkilenen bölgeler ise;

Güncel Haberler

Ankara Yenimahalle Çamlıca Mahallesi imar planı değişikliği

Ankara Yenimahalle Çamlıca Mahallesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği 6 Ağustos 2015 tarihinde askıya çıktı.

Gümüşhane’de Tarihi Köprü İlgi Bekliyor

İpek Yolu üzerinde yer alan ve kervan yolu olarak kullanılan tarihi köprü, çatlamalar nedeniyle araç trafiğine kapatılmıştı.

Ankara’da Elektrik Kesintisi 14.11.2014

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.tarafından yapılan açıklamaya göre 14.11.2014 tarihinde enerji alamayacak ilçe ve mahalleler aşağıda yer almaktadır:

Güvenli Yapılar İçin Kamu Spotu

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile hayata geçen

Yenimahalle 43036 ada 1 parsel imar planı değişikliği askıda

Ankara Yenimahalle  43036 ada 1 sayılı parselin bir kısmının kullanım kararının değiştirilmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği 4 Kasım 2015 tarihine askıya çıktı.